HIJALURONSKA KISELINA – KOMPLETNI VODIČ (ŠTO RADI, KOJU ODABRATI ZA SVOJ TIP KOŽE I KAKO JU ISPRAVNO KORISTITI)

Često se hijaluronska kiselina uz AHA kiseline spominje kao sastojak koji je potencijalno iritativan te se ju upravo zbog riječi “kiselina” u nazivu mnogi boje koristiti. No, hijaluronska kiselina (HA) nema ništa zajedničko s AHA kiselinama koje vrše kemijski piling. 

HA je glikozaminoglikan koji se normalno nalazi u našem tijelu (koža, zglobovi, itd.). U organizmu na 70 kg tjelesne mase dolazi približno 15 grama hijaluronske kiseline, od čega se 50% nalazi u koži. Hijaluronska kiselina je u koži najzastupljenija u sloju koji se zove dermis. Tri glavna građevna elementa dermisa koji održavaju mladoliki izgled kože su kolagen, elastin i hijaluronska kiselina. 

Jedna od glavnih uloga HA u našoj koži je zadržavanje vode i održavanje odgovarajuće razine hidratacije.


Međutim, HA radi puno više od same hidracije kože:

  • ona ima zaštitnu ulogu – sprječava negativan učinak slobodnih radikala na stanice kože;
  • signalnu funkciju – možemo reći ona “priziva” fibroblaste – stanice koje prizvode kolagen i elastin (ali i hijaluronsku kiselinu) u kožu;
  • osim toga ona igra bitnu ulogu u dijeljenju stanica naše kože. 

U koži je također prisutan enzim hijaluronidaza koji razgrađuje HA, a s godinama ovog je enzima sve više i više. Osim toga UV zrake, stres, dim cigareta, određeni ljekovi i bolesti potiču razgradnju i smanjeno stvaranje hijaluronske kiselineKako se dobiva HA za kozmetičke potrebe

 1. HA životinjskog porijekla, koja se najčešće dobiva iz krijesta pijetla, rjeđe iz određenih djielova stoke itd. Osim što za njeno dobivanje stradaju životinje, pri korištenju ove HA češće se javljaju upalne reakcije, pogotovo ako se koristi za injekcije. 

2. HA dobivena uz pomoć biotehnoloških metoda. U ovom se procesu koriste bakterije roda Streptokok koji na određenim hranjivim podlogama s pšenicom proizvode HA. Danas 99% krema koje postoje na tržištu sadrže upravo ovaj “tip” hijalurona, dok se HA životinjskog porijekla uglavnom koristi za injekcije odnosno filere. 


Kako djeluje HA nanesena na kožu?

HA ima iznimnu sposobnost vezati vodu: 1 g HA veže do 1000 g vode.

Zahvaljujući tom svojstvu, riječ je  o izvrsnom humektantu koji privlači vodu u kožu, hidrira ju, daje efekt popunjene i zaglađene tzv. “plump” kože, a upravo zbog tog šuba hidracije, sitne borice su manje vidljive i koža dobiva svježinu i sjaj

Proizvodi koji sadrže HA trenutačno vraćaju koži vlažnost te joj daju svježiji i puniji izgled.

Ipak, HIDRATANTNI učinak hijaluronske kiseline u koži je privremen i traje od 24 do 36 sati (u tom vremenu enzim hijaluronidaza razgrađuje hijaluronsku kiselinu). Zato ju je za potrebe hidracije neophodno koristiti svaki dan.

Odgovarati će i osobama s masnom kožom jer regulira lučenje sebuma, smanjuje upalu i u kombinaciji s drugim sastojcima smanjuje vidljivost pora.

Također potpomaže i penetraciju, a time i bolje djelovanje aktivnih sastojaka:  retinoida, niacinamida i vitamina C.

Studija napravljena na osobama koji koriste Accutane (snažan lijek protiv akne) pokazala je da je grupa koja je uz retionid koristila kremu s HA imala manje akne, manju suhoću kože i manji gubitak vode kroz kožu u odnosu na grupu koja je koristila kremu bez HA.


Danas većina proizvođača koristi takozvane polimolekularne mješavine hijaluronskih kiselina, odnosno u svoje proizvode stavljaju hijaluronsku kiselinu različitih veličina.

Prema veličini HA možemo podijeliti na visoko-, srednje- i niskomolekularnu.
Iako se na prostorima interneta često pronalaze tvrdnje da ova kiselina nanesena u obliku kreme ili seruma NE PROLAZI u dublje dijelove kože, već samo ostaje u površinskim slojevima, prema određenim znanstvenim radovima ovo nije istina.

Dapače, dokazano je da niskomolekularna HA (mali dijelovi HA) prodiru u dermis te se razmatra njihova uporaba kao “nosača” odnosno “transportera” u kožu za određene ljekove.

Pokazalo se da NISKOMOLEKULARNA HA nanesena na kožu osim hidracije ima i brojne druge funkcije:

  • potiče migraciju fibroblasta i time proizvodnju kolagena
  • potiče i neovaskularizaciju (stvaranje novih malih krvnih žila u koži) što, naravno, pridonosi sveukupno boljem i mladolikijem izgledu kože s onim zdravim sjajem.  

VISOKOMOLEKULARNA HA ne penetrira epidermis već zaostaje na površini kože gdje formira vrlo nježan, propustan film i tako štiti kožu. 


PAŽNJA!

Ukoliko se koristi nepravilno, HA može isušiti kožu.

Još jedna moguća nuspojava korištenja HA je iritacija kože.

Pokazalo se da niskomolekularna HA djeluje proupalno (potiče stanje upale). Zbog toga korištenje hijaluronske kiseline u nekih osoba dovodi kožu u stanje prividne blage upale na što ona reagira iritacijom – crvenilom, osipom i svrbežom.Kako prepoznati hijaluronsku kiselinu u proizvodu?

HA se u kozmetici nalazi od 0.1% do maksimalno 2 %, a najčešće od 0.2% do 0.5%. Prema tome, uobičajeno ćemo ju pronaći u sredini popisa sastojaka.

Pokazalo se da je već 0.1% Sodium Hyaluronata učinkovito.


U proizvod se nikada ne dodaje više od 2% HA. Zbog njene iznimne sposobnosti vezivanja velike količine vode, veliki % HA bi “popio” svu vodu iz seruma ili kreme pretvorivši ju u kamenoliki prizvod.

Najčešće HA u kozmetici su: 

HYALURONIC ACIDSODIUM HYALURONATE
POTASSIUM HYALURONATEL-SODIUM HYALURONATE
DISODIUM ACETYL GLUCOSAMINE PHOSPHATESODIUM HYALURONIC ACID
SODIUM ACETYL HYALURONATEHYDROLYZED HYALURONIC ACID
HYALURONAN

Visokomolekularni (najveći) oblici HA su Hyaluronic Acid i Hyaluronan.  

Sodium Hyaluronate je dugo vrijeme bio najmanji oblik HA koji se koristio u kozmetici, a i dalje je najpopularniji i najzastupljeniji.

Potassium hyaluronate i L-sodium hyaluronate su također oblici niskomolekularne hijaluronske kiseline koji djeluju slično sodium hyaluronatu. 

Ukoliko zamislimo HA kao kuću, Disodium Acetyl Glucosamine Phosphate bi bio cigla od kojeg je ta kuća građena. Studije napravljene in vitro (na stanicama kože u laboratoriju) su pokazale da primjena ovog sastojka može povećati proizvodnju HA u koži do 282% u 2 dana. Naravno, bilo bi lijepo ako bi se taj učinak dokazao i na realnim ljudima. 

Sodium Acetile Hyaluronate je oblik HA poseban po tome što je soli hijaluronske kiseline dodana hidrofobna acetilna grupa. Zahvaljujući tome, vrlo je “kompatibilna” s našom kožom, “ne boji” se ulja, vrlo se lako apsorbira u kožu i odlična je za osobe s masnom kožom

Općenito, žene s masnom kožom će primijetiti da HA kod njih djeluje lošije nego na normalnoj ili suhoj koži. Stoga, ukoliko imate masnu kožu tražite proizvod s ovim oblikom HA. Ovo je također elegantniji, manje ljepljiv oblik HA

Hidrolizirana HA je obična HA koja je kemijskim procesima “pocijepana” u manje komadiće. 


KAKO KORISTITI HIJALURONSKU KISELINU

Postoje četiri OSNOVNA TIPA PROIZVODA S HA NA TRŽIŠTU: kreme, serumi, tonici i sprejevi tj. vodice za lice. Često su serumi s HA ljepljivi, a ukoliko vam to smeta, radije koristite tonik s HA. 

S čim je dobro kombinirati HA?

GLICERIN

KOLAGEN

VITAMIN CV

KISELINE

ALGINATI (komponente napravljenje dijelom od crvenih i smeđih algi)

Najbolje je potražiti već gotov proizvod koji sadrži neku od ovih kombinacija.  


Koje kombinacije izbjegavati?

Hidrofobne tvari ometaju rad HA, zato se nikako ne preporučuje nanositi kremu ili serum s hijaluronom povrh ulja ili proizvoda baziranim na uljima. 

Tips and tricks: pokazalo se da nanošenje niskomolekularne HA na usne i/ili lice s filerima produljuje trajanje hijaluronskih filera i u usnicama i na licu. 


Ono što morate zapamtiti: HA je vrlo prevrtljiva te mijenja svoje raspoloženje ovisno o okolini i klimi.

Ukoliko u području suhe klime nanesete lagani serum ili neki sprej s hijaluronskom kiselinom bez da ga zapečatite dobrom hidratantnom kremom s emolijentima i okluzivima, HA će s vremenom ispariti s površine kože i sa sobom povući vodu iz dubljih slojeva kože te uzrokovati dehidraciju. Ukoliko se nalazite u vlažnoj klimi, ona će povući vodu iz zraka čak ako niste nanijeli okluzivnu kremu. 

U azijskim zemljama vlažnost zraka je visoka, upravo su zato proizvodi s hijaluronskom kiselinom iznimno popularni. Najbolje HA djeluje ukoliko se nalazite u području vlage 70-80%, a minimalno 50%. 

Kako biste izbjegli dehidraciju, koristite prizvode s HA nakon tuširanja, dok su još i koža i zrak u kupaonici vlažni, a možete ju nanijeti i nakon što ste lice pošpricali termalnom vodom, hidrolatom i sl. Također, iznimno je bitno serum ili tonik s HA “zatvoriti” hidratantnom kremom, jer ćete u  suprotnom dobiti više štete nego koristi. 

Ukoliko koristite serum ili tonik s kiselinama (AHA ili salicilnom) ili vitaminom C, njih nanesite prvima, a tek onda proizvod s hijaluronskom kiselinom. 

Isto vrijedi i za retinol: ukoliko želite njegov potpuni učinak, prvo nanesite retinol. Ukoliko želite ublažiti djelovanje retinola i smanjiti mogućnost isušivanja i iritacije, nanesite prvo serum s hijaluronskom, pa onda retinol.

A kako to rade koreanke/japanke?!

Mnoge prakticiraju tzv. dvostruko zalijevanje. Nakon umivanja lica one nanose tonik, potom nanose serum s hijaluronskom kiselinom i nakon toga opet tonik, a potom slijedi daljnja rutina. To mogu biti i dva različita tonika: prvi može biti npr. tonik s AHA kiselinama, a drugi hidratantan. U dane kada ne koristite kiseline to može biti jedan hidratantan tonik. Na ovaj se način postiže ekstra hidracija i dodatni “plump” učinak. 

Iz znatiželje odlučila sam isprobati ovu metodu pa uskoro stiže recenzija 🙂


Što ako ne želite koristiti hijaluronsku kiselinu?

BEZ BRIGE, postoje i alternative koje imaju djelovanje slično niskomolekularnoj HA.

To su: stimulirujući peptidi (gegsipeptid 11, peptidi bakra), fitoestrogeni, ekstrakt lopuha, šipka, lotusa…..

Koristite li vi proizvode s hijaluronskom kiselinom? Ako da, napišite svoje favorite 🙂 Ili možda vam ovaj sastojak uzrokovao iritaciju?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *